acropol.blogg.se

Welcome... För alla er som gillade vad jag skrev i Acro says och fortfarande vill höra mina tankar om livet. Här kommer en del av de numren publiceras igen innan jag börjar skriva nytt. Enjoy!

Vad är en fobi?

Publicerad 2013-05-09 22:57:24 i Allmänt, Självbild,

Ordet fobi kommer från grekiskans "fobos" som betyder fruktan.

Man kan utveckla en fobi för diverse saker, situationer och händelser.

En fobisk rädsla är en ihållande irrationell rädsla som får en att undvika saker. DVS. bara för att du får svindel när du står vid en hög höjd har du inte en fobi. Först då du inte kan tänka dig en hög höjd utan att känna rädsla eller att du medvetet undviker höga höjder som att gå en omväg för att inte behöva gå över en bro, har du en fobisk rädsla. Den inkräktar på ditt dagliga liv och är bortom din kontroll.

Ungefär 10% av befolkningen lider av någon sorts fobi som påverkar deras liv på olika sätt.

Fobier kan uppkomma på olika sätt. bland annat genom:
Traumatisk händelse. Du har upplevt något obehagligt och genom detta skapat en negativ betingning på den situationen.
Ärftligt: Du har blivit upplärd att frukta något från barnsben. Om du som liten blivit lärd att frukta vatten kan det fortsätta så även om du nu i äldre år är fysiskt kapabel att t.ex. simma.
Evolutionärt: Ja, det finns en anledning till att spindel- och ormfobier är vanliga. Det ligger i våran natur att sky rovdjur och sånt som är farligt för oss. Och även om inte svenska ormar och spindlar är direkt farliga för oss kan inte vårt undermedvetna alltid ta till sig det helt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela