acropol.blogg.se

Welcome... För alla er som gillade vad jag skrev i Acro says och fortfarande vill höra mina tankar om livet. Här kommer en del av de numren publiceras igen innan jag börjar skriva nytt. Enjoy!

Stut-eri eller Häst-eri? Stut är ju en ung tjur?

Publicerad 2013-05-04 22:19:52 i Allmänt,

Jag tänker ta upp ordet "Stuteri" och förklara vad ordet kommer ifrån och hur språkhistorien ser ut. De källor jag använt mig av är SAOB och Hellquists etymologiska ordbok.
 
Så... Vad kommer ordet stuteri ifrån?

Ordet stuteri är minst sagt förvirrande i sin utformning och är tvetydigt i vad det egentligen är. Ett tvätteri tvättar man i, ett färgeri färgar man i och ett spinneri spinner man i. Men stuteri då? 

Alla hästtjejer vet att på ett stuteri avlar man fram hästar av olika färger och storlekar. Att sedan ordet stut i svenskan betecknar en ung, kastrerad tjur ställer till det. Vad har en ung tjur att göra med ston och föl?

Är det hästfolket som i alla år har missuppfattat vad ett stuteri egentligen bör ägna sig åt eller finns det en annan förklaring? Jo, visst finns det en rimlig förklaring, orden har nämligen olika ursprung och betecknar olika saker.

Ordet stut går att spåra ända tillbaka till fornsvenskan och ordet återfinns bland annat i tyskan, isländskan och danskan med samma eller liknande betydelse som i svenskan. Det har från början haft betydelsen av ’den trubbiga änden av ett horn’ men ordet är också besläktat med tyskans stotze ’stam, något avstubbat’ och engelskans stot ’ung oxe, unghäst’. 

Så vad kommer stuteri ifrån då? Ordet kommer från det tyska ordet stuterei där ordet stute betyder ’sto’, alltså en häst av honkön eller ’en hästflock’. Ordet har helt enkelt importerats från tyskan och inledningen liknar då det fornsvenska ordet för ung oxe. Det finns belägg i SAOB från 1600-talet där ordet används om hästgårdar så varken nu eller tidigare har hästfolket fått ordet stuteri om bakhoven.
Häst-eri eller Stut-eri?
En stut är ju en ung tjur, hur går det ihop?
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela