acropol.blogg.se

Welcome... För alla er som gillade vad jag skrev i Acro says och fortfarande vill höra mina tankar om livet. Här kommer en del av de numren publiceras igen innan jag börjar skriva nytt. Enjoy!

Lika text, olika kön och olika värderade...

Publicerad 2013-05-22 22:46:25 i Genus,

Nu vet ni vad dualism och dikotomi innebär. För ni läste väl förra numret? Där berättade jag om uppdelningen av könen i två, kvinnligt och manligt och sedan hur man värderade dem olika, att manligt är bättre än kvinnligt. De flesta höll med mig i fråga om uppdelningen i alla fall, att samhället idag, liksom vi gjort väldigt länge, delar upp kön i två olika delar. Män är si och kvinnor är så.

Idag ska jag prata om värderingen. Det att vi värderar kön olika. Det ena är mer värt eller är bättre än det andra. Det är inte alltid männen som är bättre på något men det är ofta så att det män är bra på är mer värt. Tänk själv: Kvinnor anses som bättre på att ta hand om barn men om man jämför att ta hand om barn med att t.ex fixa tekniska saker eller utföra tunga arbeten så är det inte speciellt intressant att passa barn. 

Det varierar också hur du presenterar dig. Klas eller Klara, Erik eller Erika gör att folk bedömer dig olika. Det finns en undersökning som gick ut på att lärarstudenter fick läsa en artikel där en direktör uttalade sig om svensklärarutbildningen. Den enda skillnaden mellan de två artiklarna var att den ena handlade om byrådirektör Ingvar Lind, Den andra om byrådirektör Ingvor Lind.

Och varför är det här intressant? Jo, forskarna kontrollerade vilka omdömen de här påhittade personerna fick av personerna som läste. Försökspersonerna fick ge 1-6 poäng till Ingvar/Ingvor för olika egenskaper:
Trovärdig <---> Inte trovärdig
Nonchalant <---> Inte nonchalant
Kompetent <---> Inte kompetent
Mänsklig <----> Inte mänskligt

Ingvor först då... Ingvor var mer mänsklig än Ingvar. Hon fick 3,3 poäng i mänsklighet gentemot Ingvars 2,7 poäng. Dock kan man se att männen som svarade på enkäten tyckte Ingvar var mer mänsklig ovh kvinnorna tyckte Ingvor var det. Det var helt enkelt så att man tyckte sitt eget kön var mest mänskligt. Och mänsklig är ju bra...

Ingvar då? Hur var han? JOHO! Ingvar är kompetent och trovärdig!
Såhär ser tabellen ut: Ingvar - Ingvor
Trovärdig......4,7 - 3,4 | 4,9 - 3,4 | 4,4 - 3,5
Nonchalant....2,5 - 2,5 | 2,6 - 2,4 | 2,7 - 2,3
Mänsklig.......2,7 - 3,3 | 2,9 - 2,7 | 3,2 - 3,8
Kompetent....3,9 - 3,3 | 4,3 - 3,0 | 3,7 - 3,3

Den första kolumnen handlar om det totala resultatet, den i mitten är männens svar och den till höger hur kvinnorna svarade.
 
 
I tabellen här ovan kan man se tydliga skillnader när det kommer till att bedöma om personen som skrev uttalandet var kompetent och trovärdig, oavsett om det var män eller kvinnor som fick läsa de olika breven. Man kan utläsa att männen gav Ingvar hela 4,9 poäng i trovärdighet medan Ingvor fick ynka 3,4 poäng. Det skiljer alltså hela 1,5 poäng mellan ett A och ett O på ett papper, beroende på om man tror texten skrivits av en man eller kvinna! Männen tycker också att Ingvar är 1,3 poäng mer kompetent än vad Ingvor är enbart genom en A4 text.

De kvinnor som deltog i undersökningen håller med männen till stor del, de anser att Ingvar är mer kompetent och trovärdig men där är skillnaderna inte fullt lika stora, där skiljer det bara 1,1 poäng i trovärdighet och 0,4 poäng i kompetens. Kvinnorna tror en smula mer på Ingvor än vad männen gör och misstror Ingvar lite mer än vad männen gör, de går en smal mellanväg.

Anledningen till att jag tar upp den här undersökningen är att jag tycker det tydligt visar vilka förväntningar och idéer vi har skapat oss om hur män och kvinnor ska vara. 

Samtidigt inser jag att detta är en liten undersökning som har en ganska snäv inriktning. Den här undersökningen är inte allmängiltig i samhället men den ger en indikation på hur vi tänker. 

De som deltog i undersökningen var svensklärarstudenter, precis som jag, och de värderingar jag mött bland mina kurskamrater har varit mycket framåtskridande och har tydligt tagit avstånd från ojämställdhet men trots detta så hamnar ändå lärarstudenterna i sina nedärvda fördomar. Fördomar som säger att Ingvar är 1,5 poäng trovärdigare än Ingvor bara för att han har en snopp...

Källa: Einarsson Jan & Hultman Tor G., God morgon pojkar och flickor, 2001, Studentlitteratur

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela