acropol.blogg.se

Welcome... För alla er som gillade vad jag skrev i Acro says och fortfarande vill höra mina tankar om livet. Här kommer en del av de numren publiceras igen innan jag börjar skriva nytt. Enjoy!

Internationella kvinnodagen

Publicerad 2013-05-22 22:49:52 i Allmänt, Genus,

Idag är det internationella kvinnodagen och det är förstås både bra och dåligt... Bra, för att kvinnor över hela världen måste få bättre villkor, till utbildning, hälsa, frihet och jobbmöjligheter. Visste du att kl 15.52 börjar kvinnor jobba "gratis"?Med det menar jag att löneskillnaderna är så stora mellan män och kvinnor att en kvinna som gör samma jobb som en man inte får betalt för den sista timme på jobbet. Generellt sett.

Det är tragiskt att kvinnor måste ha en speciell dag såhär men sen till att utnyttja den! Prata om ojämställdheten, köp inte bara blommor för att belöna en kvinna. Det fungerar inte att köpa sig fri från ansvar med det. Det är bara nedsättande. 

Texten nedan är skriven av min vän. Ta till er!

/Acro
 
Gratulera mig inte!
Det är internationella kvinnodagen idag och min timeline börjar redan fyllas med konstiga uppdateringar om tjejer som ska få presenter, killar som ska "offra sig" genom hushållssysslor och annan skit. SKÄRP ER! Jag har inget emot spontana presenter eller killar som städar, men det är inte det den här dagen handlar om. Internationella kvinnodagen ska uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Det vill säga att kvinnor generellt är underordnade män, att samhället är fullt av dumma normer och att vi behöver göra något åt det.

Så ta lite jävla ansvar. Tänk större! Inte bara idag, utan alla dagar på året. Börja med att inse följande: Ytterst få saker är "kvinnliga" respektive "manliga", resten är resultat av kultur och miljö. Hur bemöter du kvinnor respektive män? Hur bemöter du barn? Även om du tycker att majoriteten gör på ett visst sätt så tänk på hur det känns att vara i minoritet.

Är det kul att vara fem år, gå på dagis och höra att du som kille är konstig eftersom du har rosa galonbyxor? Är det kul att vara tolv år, gå i skolan och höra att du som tjej är konstig eftersom du spelar Minecraft? Är det kul att vara 30 år, jobba på telefonsupport och få frågan; "hörru finns det nån kille där som kan teknik?" direkt efter att du sagt "hej"? Är det kul att generellt tjäna mindre pengar än någon annan som gör samma sak, och detta pga kön och inte pga kompetens? Nej det är inte så jävla kul.

Det är kvinnligt att föda barn. Det är inte kvinnligt att gilla allt som är rosa. Att så många tjejer gillar färgen rosa är för att de programmeras till det av människor runtomkring dem. Det är inte heller kvinnligt att städa, det är en gammal förlegad tradition. På samma sätt är det inte manligt att t ex gilla färgen blått eller vara bra på teknik, det är något man lär sig.

Så oavsett om det gäller att laga mat, diska, köra bil, byta däck, spela datorspel, sy sina egna kläder, vara styrelseordförande, sporta, sminka sig, skjuta AK5:a, dansa balett eller hänge sig åt att studera färgen rosas långa historia som manlig färg fram till tidigt 1900-tal, så är det alltid ett INDIVIDUELLT intresse och inget som har med det som finns mellan benen att göra. Och till er som lever i någon sorts heterosexuell parrelation: Jag hoppas verkligen att ni delar upp de tråkiga sysslorna rättvist mellan varandra, och att ingen "offrar sig" dagen till ära.

Slut på meddelandet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela