acropol.blogg.se

Welcome... För alla er som gillade vad jag skrev i Acro says och fortfarande vill höra mina tankar om livet. Här kommer en del av de numren publiceras igen innan jag börjar skriva nytt. Enjoy!

A boy named Sofia...

Publicerad 2013-05-22 22:38:57 i Genus,

Klas eller Sofia? Vad säger ett namn?
 
En pojke som heter Sofia? Varför döper jag ett tidningsnummer till det? Jo, det är en referens till en låt med Johnny Cash som heter ”A boy named Sue”. Låten handlar om hur jobbigt det har varit för en man som döptes till Sue av sin pappa, hur han blir retad och hånad var än han går och hur det tvingar honom att bli tuff och hård. Tillslut försonas han dock med fadern.

Kan en liten pojke döpas till Sofia? Nej, faktiskt inte. I Sverige idag är det inte tillåtet att ge sitt barn ett namn som avser det andra könet. Några få namn finns listade som könsneutrala och får ges till både pojkar och flickor. Det är namn som Kim, Lee, Robin, Cay, Jackie och Mika.

Traditionellt sett är dessa namn dock mansnamn som gradvis blivit mer och mer könsneutrala. Det är alltså inte så att man har hittat på nya namn som ska vara könsneutrala utan man har tagit pojknamn och gett dem till flickor och på så sätt har namnen blivit mer och mer könsneutrala.

I engelskan finns namn som Charity och Hope. Idag är de utpräglade kvinnonamn som ytterst få män bär. Från början var de dock efternamn som gick över till att bli mansnamn. Först därefter döptes kvinnor till det. Det innebär alltså att namn kan gå från att vara mansnamn >> neutrala namn >>kvinnonamn. 

Är det ett problem då? Varför tar jag upp namn i en tidning som handlar om jämställdhet?

Ja, på sätt och vis är det ett problem. För här har vi ett exempel på hur mannens namn värderas högre än kvinnans namn. Om en tjej kallas t.ex. Molle eller Joppe som traditionellt är manliga smeknamn är det rätt coolt, en familj som döper sin dotter till Alex verkar hipp och i tiden, det hyllas. Man tycker det är bra att flickor får pojkklingande namn. Men tänk er den pojke som kallas Lisen eller Pella? Vad skulle du tänka? Du skulle fundera på vad för konstig anledning det kan finnas där bakom. Varför vill en kille kallas för Lisen? Vad skulle man säga om en nyfödd pojke får namnet Louise? Man skulle sucka åt föräldrarna som inte förstår vad de gör, vad de utsätter sitt barn för. A boy named Sue.
 
Det är hippt, coolt och uppmuntrat att ta sig ett killnamn och helt hopplöst, dumt och dömt till undergång att ta ett flicknamn. Där har ni värderingen vi lägger i namnen.

Förresten. Det finns en man i Sverige som har Sofia som sitt tilltalsnamn. Han har förmodligen i vuxen ålder valt att byta namn och då står det en fritt att välja förnamn ur alla kategorierna så länge du behåller ett av dina egna förnamn. Jag tror jag ska döpa om mig till Henrik Jenny Peter, eller vad säger ni?
/Acro 

Lästips & källor: 

Statistiska centralbyrån: Vill du ta reda på hur många män och kvinnor som har ditt namn? Använd länken eller gå in på SCB.se och klicka på ”namnsök”. http://www.scb.se/Pages/NameSearch____259432.aspx

Docent Eva Brylla: Hon har skrivit böcker och forskat om namngivning. Bland annat en artikel som heter just ”A boy named Sue”

Mina anteckningar från kursen "Språk och kön i teori och praktik", 2011-06-17

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela